Bakkerij Schuld bestaat 130 jaar
Bakkerij Schuld bestaat 130 jaar
Vijf generaties die werken aan het lekkerste brood van Nederland
Op 27 augustus 1886 werd Bakkerij Schuld ingeschreven in het handelsregister. Dat is dit jaar dus precies 130 jaar geleden. En weet u wat zo leuk is: de basis voor het succes van de bakkerij anno 2016 ligt in de receptuur waarmee al in het prille begin werd gewerkt.
De 1e generatie: Aart Anthonie Schuld werd geboren in 1844. Op 41-jarige leeftijd wordt hij eigenaar van het pand ‘de Halve Maan’ (later Hotel Herkert) aan de Zuiderzeestraatweg in Oldebroek. Dit pand werd bij opbod gekocht voor een bedrag van 7370,- gulden. Enkele weken later wordt hij offi cieel ingeschreven als ‘broodbakker in Oldebroek’. Hier wordt de basis gelegd voor het familiebedrijf.
De 2e generatie: Zoon Frederik Willem Schuld is op dat moment bijna twee jaar oud. Wanneer hij zestien is gaat hij naar een bakkersopleiding. Ook zoon Willem treedt in de voetsporen van zijn vader. Nadat Frederik Willem enige jaren in Amerika heeft gewoond, neemt hij in 1922 alsnog de bakkerij over. In 1927 verhuist de bakkerij naar het huidige adres: Zuiderzeestraatweg 98.
De 3e generatie: In 1943 draagt Frederik Willem de bakkerij over aan zijn oudste zoon. Aart Anthonie, geboren in 1915 in Amerika, is op dat moment 27 jaar oud. Er zijn in Oldebroek op dat moment meer dan tien warme bakkers actief. Maar bij Bakkerij Schuld wordt hard gewerkt en zo houden zij het hoofd boven water. Na de oorlog schaft Aart Anthonie (Arton) diverse machines aan. Er wordt op een gegeven moment zelfs gesproken van ‘Elektrische Bakkerij Schuld’. Hij kiest voor degelijk materiaal.
De 4e generatie: Arton trouwt in 1945 met Elisabeth Pleiter. Jacob (Jaap) Schuld is de één na jongste uit dit huwelijk. Zijn oudere broers Frederik Willem (Frits) en Goossen (Goos) gaan in 1972 een vennootschap aan onder de naam ‘Firma A.A. Schuld en Zonen’. Een jaar later besluit Goos het bakkersvak te verwisselen voor een andere functie en neemt Jaap zijn plaats in. In 1974 wordt de winkel omgebouwd tot een broodboutique. Het assortiment wordt uitgebreid met noten en kaas. Een jaar later komt er een nieuwe oven. In 1984 wordt het interieur rigoureus verbouwd. Wanneer Frits begin 1988 besluit zich terug te trekken uit het vennootschap neemt Jaap het bedrijf over. Zijn enige zoon Jan Aart is dan 14 jaar oud, maar hij ziet dat het bakkersvak hem trekt.
De 5e generatie: Momenteel wordt de bakkerij gerund door vader en zoon Jaap en Jan Aart Schuld. Sinds 2009, nadat de winkel in 2004 fl ink is gemoderniseerd, wordt de beslissing genomen om samen in een vennootschap verder te gaan. Vader Jaap is de stille kracht in de bakkerij. Innovatie en PR laat hij over aan zijn zoon die regelmatig in de media verschijnt.
Jaap en Jan Aart kunnen leunen op 130 jaar vakmanschap waarbij het altijd vooral om de smaak draait. Er wordt gebruikt gemaakt van de recepten waar betovergrootvader Aart Anthonie in 1886 mee begon. Het is namelijk ontzettend lekker brood, dus waarom zou je dit veranderen? Hierdoor staat Bakkerij Schuld al meer dan een eeuw bekend als de bakker die misschien wel het lekkerste brood van Nederland bakt.