Bakkerij Schuld is de Held van de Smaak 2008!

Na spannende provinciale voorrondes en een grootse finale is Bakkerij Schuld uit Oldebroek de winnaar geworden van de Helden van de Smaak 2008 verkiezing. Dit werd in 21 september 2008 bekend gemaakt bij de opening van de Week van de Smaak in Zwolle. Jan-Aart krijgt de prijs voor zijn Oldebroeker Akkerbrood. Voor dit brood verbouwt hij zijn eigen graan, dat in een molen in de regio gemalen wordt. De publieksprijs ging naar bakker Bunjamin Konuksever uit Zaandijk.
Het was een nek-aan-nekrace tussen de finalisten, waarbij ook verschillende andere kandidaten hoge ogen gooiden. Bunjamin Konuksever van Het Zaanse Bakkertje werd geroemd om zijn bijzondere bakkerij, waarbij traditioneel Nederlandse producten hand in hand gaan met Turkse specialiteiten. Berend Bolhuis uit Jubbega (Fr) verdient alle lof van de jury vanwege zijn inspanningen om biologisch én streekgebonden te werken en daarin heel veel pionierswerk te hebben verricht. Menno t Hoen van Vanmenno werd geprezen om de smaak en de kwaliteit van zijn broden, die echter op Franse leest geschoeid zijn. En Frank van Eerd van De Bisschopsmolen in Maastricht heeft een prachtig bedrijf neergezet waar verschillende aspecten van de productie heel mooi samenkomen.

Unaniem gekozen

Jan-Aart Schuld werd door de deskundige jury unaniem tot winnaar verkozen vanwege het puur Nederlandse karakter van zijn brood, vanwege de inspanningen die hij zich getroost heeft door zelf graan te gaan verbouwen om daarmee de kwaliteit van zijn brood optimaal te kunnen beïnvloeden en natuurlijk vanwege de smaak van zijn brood. Ook werd in de overwegingen meegenomen dat Jan-Aart Schuld strijdt voor het behoud van de smaak van brood, door stelling te nemen tegen de door de branche voorgenomen zoutreductie. Een echte Held dus!