130 jaar ambachtelijk vakmanschap

‘Naar recept van betovergrootvaders Schuld’

[OLDEBROEK] Bakkerij Schuld in Oldebroek kan bogen op maar liefst 130 jaar ambachtelijk vakmanschap. Een bijzonder jubileum dat de komende weken gevierd wordt met tal van heerlijke aanbiedingen.

Vader Jaap en zoon Jan Aart Schuld zijn heden ten dage de motoren achter een bloeiend, modern, maar tegelijk ambachtelijk bedrijf dat zijn oorsprong vindt in het jaar 1886. Terwijl Jaap Schuld de stille motor is in de bakkerij, heeft Jan Aart zijn draai, naast bakker, gevonden op het pad van innovatie en PR.  ,,Ik heb ontdekt dat ik ondernemen en alles wat daar bij komt kijken erg leuk vind,” vertelt Jan Aart Schuld enthousiast. ,,We hebben de afgelopen tien jaar een enorme groei door gemaakt en hebben nu zo’n 25 man personeel. Op dit moment wordt de bakkerij verder uitgebreid, zodat er ruimte is voor nieuwe koelers en rijskasten. Voor onze traditionele desemdegen maken we namelijk gebruik van speciale apparatuur.” Hij vervolgt: ,,Hoe modern en vooruitstrevend we ook zijn geworden ten opzichte van ruim honderd jaar geleden, we zullen altijd een ambachtelijke bakkerij blijven. Nog steeds maken wij gebruik van de recepten van mijn betovergrootvader Aart Anthonie Schuld, de grondlegger van de bakkerij, want wat goed is, daar moet je niets aan veranderen!”

[ONLINE] In de afgelopen jaren hebben de ambachtelijke producten van Bakkerij Schuld niet alleen hun weg naar de Oldebroekse bevolking gevonden, maar steeds meer ook naar inwoners van de omliggende dorpen en steden. In 2013 lanceerde Jan Aart Schuld een uniek onlineconcept dat gekenmerkt wordt door de korte lijnen van producent naar consument. ,,Alles wordt in de loop van de ochtend vers gebakken en dezelfde middag thuisbezorgd. Het hele proces vergde veel denkwerk en investeringen en er ligt echt een volwaardig bedrijf aan ten grondslag. Uiteraard hoopte ik van tevoren dat het online-concept aan zou slaan. Het uiteindelijke succes heeft echter al mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen. We hebben het niet alleen met de webshop drukker gekregen, maar tevens in onze fysieke winkel. Onze nieuwe ‘online’ klanten blijken namelijk ook de winkel persoonlijk te komen bezoeken!”

[VAN EIGEN AKKER] Inmiddels vinden dagelijks honderden op ambachtelijke wijze gebakken broden de weg naar de consument. Broden waaraan eigen gemaakt desem in verschillende percentages wordt toegevoegd. ,,Desem is een natuurlijke malshouder en geeft de broden meer smaak. Voor zo’n vijf à zes broodsoorten gebruiken wij het graan van onze eigen akkers. In de toekomst zijn er plannen om nog nauwer te gaan samenwerken met boeren uit de omgeving.” Het graan dat afkomstig is van de eigen akkers, wordt gemalen in de naast de winkel gelegen maalderij.

Het jarenlange vakmanschap, het gebruik van originele receptuur en de liefde en passie voor het bakkersvak zijn te proeven in alle eindresultaten. Een koninklijke bakkerij waardig.

BRON: Hanneke Bloemendaal